FIRA CALÇOTEN

I slutet av januari sker varje år den traditionella Calçotsfestivalen i Spanien, där calçotlöken storslaget firas. Detta gör vi även på Spanjorskan, så kom förbi oss under veckan, värm er vid grillen där vi tillagar löken och ät och drick riktigt gott!

Sommelier Carinas 3 dryckestips till Spanjorskans lökfestivalen:
2017 Bodegas Albamar, Albarinho
2006 Vina Tondonia, Vina Gravonia Blanco Crianza
2016 Guimaro, Camina Real

Hur ska man då tänka när man väljer vin till just lök?
”Rå/picklad lök vill ha ett vitt vin med syra och mineralitet som t.ex. Albarinhodruvan har. Ugnsbakad lök/löksoppa fullkomligt kräver en ekad Chardonnay som i sin briochesmörighet lyfter fram sötman i löken. Lök i grytor, typ boef, så passar alla röda viner på druvan Mencia, från Bierzo eller Ribeira Sacra. Dessa har alltid en fin frukt som möter upp karamelliseringen i löken och tar maten till nya höjder.”